Αναζήτηση

Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων

Δρ. Ιωσήφ Δέσποινα

Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ

Η Δέσποινα Ιωσήφ είναι ιστορικός της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, διδάσκει ιστορία της θρησκείας στο College Year in Athens και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού ιστορικού περιοδικού για την ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο χριστιανισμό Post Augustum (ιστοσελίδα έργου www.postaugustum.com). Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και μεταδιδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και τα δύο ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει διδάξει στα ακόλουθα ιδρύματα: UCL, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και υπήρξε ιστορικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ του BBC1 In the Footsteps of St. Paul με παρουσιαστή τον David Suchet, (ιστοσελίδα έργου https://www.bbc.co.uk/programmes/b01pq9h5).

Μερικά από τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι: Βία και Σώμα/ Βιβλία και Διάβασμα στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα/ Γαληνός/ Επικράτηση του Χριστιανισμού/ Αρχαία Ελληνική Παραδοξογραφία.

Βιβλία της Δέσποινας Ιωσήφ:

  • H αυλή των θαυμάτων. Ευφάνταστες και παράδοξες ιστορίες από την ελληνική αρχαιότητα. Φλέγων, Πράγματα Θαυμάσια και Ανώνυμος, Το Μαρτύριο του Πέτρου, μαζί με την Μαρώ Τριανταφύλλου, σειρά: Διάλογοι με την Αρχαιότητα, διευθυντής σειράς: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα, 2022.
  • Έγκλειστοι στις ρωμαϊκές φυλακές ή Αναμένοντας τον καλό και τον κακό δικαστή. Λιβάνιος. Λόγος 45 και Λόγος 22, σειρά: Διάλογοι με την Αρχαιότητα, διευθυντής σειράς: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα, 2020.
  • Early Christian Attitudes to War, Violence and Military Service, Gorgias Press, 2013, Piscataway, New Jersey.
  • Η επιληψία στην αρχαιότητα, Ελληνική Εθνική Εταιρεία κατά της Επιληψίας, Αθήνα, 2013.
  • Απόκρυφες Πράξεις Παύλου και Θέκλας, μαζί με την Μαρώ Τριανταφύλλου, σειρά: Ύστερη Αρχαιότητα, υπεύθυνη σειράς: Πολύμνια Αθανασιάδη, Κατάρτι, Αθήνα, 2008. Αριθμός συγγράμματος στον Εύδοξο 18364. Αναμένεται να επανακυκλοφορήσει εμπλουτισμένο και αναθεωρημένο από τις εκδόσεις Ηρόδοτο, Αθήνα, 2024.

Συνέντευξη της Δέσποινα Ιωσήφ στο ραδιόφωνο:

Δέσποινα Ιωσήφ: «Οι Μάγοι ήταν οι πρώτοι Εθνικοί που λάτρεψαν τον Ιησού»

Scroll to Top

Αναζήτηση