Αναζήτηση

Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων

Βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ»

Το 1992, ο ΣΕΕ καθιέρωσε την απονομή του βραβείου «ΥΠΑΤΙΑ» σε γυναίκες επιστήμονες, για την προσφορά τους στην επιστήμη, την τέχνη και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Η απονομή του συνήθως συνδυάζεται με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Ο ΣΕΕ τιμά κατ’ αυτόν τον τρόπο την Αλεξανδρινή φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο Υπατία.
Το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί:
  1. Το 1993 στην Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό πολιτισμού, για τον αγώνα της για την επιστροφή στην Ελλάδα, των γλυπτών του Παρθενώνα και στην Marianne McDonald, καθηγήτρια πανεπιστημίου των Η.Π.Α., για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου επτά εκατομμυρίων λημμάτων της ελληνικής γλώσσας.
  2. Το 1995 στην Ζακλίν ντε Ρομιγί, ακαδημαϊκό, για την μελέτη, τη διδασκαλία και τη διάδοση των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και στις Κύπριες δασκάλες Ελένη Φωκά, Γιαννούλα Βασιλείου, Δέσποινα Μουρούζη, για την προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής παιδείας στα κατεχόμενα σχολεία της Κύπρου.
  3. Το 2003 στην Ντόλλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια και πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη.
  4. Το 2007 στην Ελένη Μπιμπίκου-Αντωνιάδη, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στην École des hautes études en sciences sociales (Παρίσι), για το ριζοσπαστικό επιστημονικό της έργο και τον πολιτικό της ακτιβισμό.
  5. Το 2010 στην Αντωνία Σοφικίτου, καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο της Σικελίας, για την προσφορά της στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και τη συμβολή της στην επανένωση των διασκορπισμένων μαρμάρων του Παρθενώνα.
  6. Το 2012 στην Δρ. Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου, καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Αντιπρύτανη του ΕΜΠ, για την προσφορά της στην επιστήμη, την κοινωνία και τον πολιτισμό.
  7. Το 2017 στις Dr. Nadine Guilhou (Ναντίν Γκιγιού), Dr. Mona Haggag (Μόνα Χαγκάγκ) και Δρ. Αλίκη Μαραβέλια για το επιστημονικό τους έργο στον τομέα της Αιγυπτιολογίας.
  8. Το 2024 στην Δρ. Παρασκευή (Εύη) Μπάτρα, για την προσφορά της στην επιστήμη και την μακροχρόνια προεδρία της στον ΣΕΕ.
Scroll to Top

Αναζήτηση