Αναζήτηση

Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων

Ιστορία

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) ιδρύθηκε το 1924. Είναι από τις παλαιότερες οργανώσεις γυναικών στην Ελλάδα και έχει ως μέλη του, γυναίκες Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. (Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Δικηγόρους, Γιατρούς, Αρχαιολόγους, Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους, Καθηγήτριες κ.λ.π). Οι σκοποί του Συνδέσμου, που στα 83 χρόνια ζωής του, είναι η παροχή ουσιαστικής στήριξης στις γυναίκες επιστήμονες, σχετικά με την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη και την επαγγελματική τους προώθηση δεν έχουν αλλάξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ΣΕΕ δεν επηρεάζεται από τα σημεία των καιρών. Αντιθέτως, ως ζωντανός οργανισμός προσαρμόζει κάθε φορά τις δραστηριότητές του στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες και αντιμετωπίζει τις εκάστοτε προκλήσεις.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ο ΣΕΕ έχει να επιδείξει μια δυναμική παρουσία, στην προσπάθεια για τη συνειδητοποίηση των γυναικείων προβλημάτων και γενικότερα ένα μεγάλο έργο κοινωνικής προσφοράς και ενεργού συμμετοχής στα προβλήματα του τόπου.

Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά εθνικές προκλήσεις ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Ζούμε σε μια εποχή όπου καθημερινά βλέπουμε να καταλύονται πανανθρώπινες αξίες. Μιλάμε για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά τα βλέπουμε καθημερινά να καταπατώνται από τους ισχυρούς. Μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και το καταστρέφουμε στο όνομα της ανάπτυξης. Μιλάμε για ειρήνη και την υποδαυλίζουμε με τις ενέργειές μας. Μιλάμε για ισότητα και δικαιοσύνη και προκαλούμε ανίερους πολέμους και εγκληματικές αιματοχυσίες. Πρόσφατα παραδείγματα ο πόλεμος των Αμερικανών στο Ιράκ, η μονομερής αναγνώριση της FYROM με το όνομα «Μακεδονία», από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αμέσως μετά την επανεκλογή του. Ενέργεια, που δεν μπορεί να θεωρηθεί αποσπασματική και μεμονωμένη, ενέργεια που δείχνει την καθαρή πρόθεσή του, να αναμειχθεί ενεργά στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ο ΣΕΕ, έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές επίπεδο, συνεργαζόμενες με άλλες δυνάμεις και οργανώσεις της Ευρώπης, που έχουν τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, στο βαθμό βέβαια που τους αναλογεί, να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να θέσουν σε εγρήγορση τις όποιες διαθέσιμες δυνάμεις έχουν, να συντελέσουν στην διαμόρφωση μιας κοινής γνώμης – ιδεολογίας αλλά και να βοηθήσουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες εντός και εκτός της χώρας.

Scroll to Top

Αναζήτηση